Lykke Møller Kristensen faciliterer en af tidens vigtigste samtaler i sine perspektiverende foredrag, hvor hun sætter fokus på, hvordan vi som mennesker og organisationer såvel som techindustri forholder os til (eller ikke forholder os til) vores digitale liv.
Den tidligere redaktør og uddannelseschef i kommunikation og sociale medier er oprindeligt uddannet journalist og derefter strategisk kommunikationsrådgiver, ligesom hun har skrevet fire bøger og været redaktør på et stort samlet værk over dansk foreningskultur. Hun har med andre ord altid beskæftiget sig med nutidige tendenser og påvirkninger, og hendes interesse for og formidling af det digitale bære præg af, at hun ikke kun har en dyb viden men også forståelse for, hvordan den digitale udvikling påvirker mennesket, samfundet og organisatorisk. Tilsigtet og tilfældigt. Både ud fra et kommunikativt og udviklingsorienteret perspektiv, der fordrer innovation og forretningsudvikling, men også når det kommer til det, vi endnu ikke kan forske i, nemlig ny tids habitus – det digitale. Hvad betyder den digitale udvikling for vores instinkter, trivsel, hjerner, fysik og ikke mindst fysiske fællesskaber.
Den digitale præmis – mennesket i en digital verden (opdateret 17. december 2020)
- 12 genveje til digital balance og bevidsthed
- Klogere sammen
- Hvad med ånden og alt det, vi ikke kan måle
- Tusinde dage i tyve tyve
- Digital habitus – og hvor vi ender (digital ungdom og fremtid)
- Optiméringssamfundets behov for en halvleg
- Digital håndbog – need to know og nice to know (velegnet til familier/børn og unge/ældre)
Politik, udvikling og medier
- Digitaliseringens tveæggede sværd
- Hvad kom først – AI eller mennesket
- Medierne som medaktører og hvorfor vi har brug for dem
- Den ikke-etiske debat eller ikke eksisterende debat
Digitalt arbejdsliv/digital organisation
- Er der mere kaffe – den impulsive dialog i det digitale arbejdsliv
- Fra digitalt potentiale til digital vinder
Formålet med kurserne er at give deltagerne:
- Viden til handling og forståelse
- Inspiration til retningslinjer
- Reflektion og indsigt
- Perspektiv på aktuelle eller løbende temaer
- Konkrete råd lige til at implementere
- Indsigt i præmisserne
- Idéer til løbende arbejde med den digitale dagsorden
Målgrupper:
- Virksomheder, offentlige instanser, skoler, forældre, unge, fagpersoner, ledere og medarbejdere. Med over 300 foredrag om emnet til flere forskellige målgrupper er hun desuden vant til at målrette sig på baggrund af ønsker og behov.
Alle foredrag udbydes også som webinar, temadage eller som workshops.
Klik på link ovenfor eller lad dig inspirere af foredragene nedenfor:
12 genveje til bevidst adfærd i hverdagen
Relevant for virksomheder, ledere og medarbejdere, skoler og offentlige instanser.
Det er nemmere at problematisere digitaliseringen og skærme alle vegne end det er at gøre noget konstruktivt ved problemet i hverdagen. Det skyldes ikke mindst den nødvendige udbredelse af telefoner og digitale handlinger, men også den måde meget teknologi er skruet sammen på. Foredraget giver et historisk perspektiv og centrerer sig om at gøre brugerne opmærksomme på små og store tegn i hverdagens brug af det digitale – tegn, der kan omformuleres til digital bevidsthed. Når du ved, hvorfor du griber din telefon eller hvorfor du ender med at bruge tyve minutter på din telefon, når du blot skulle have tjekket en mail, så kan du også ændre det.
Indholdet er bygget op over 12 genveje til digital bevidsthed og forslag til ændringer i hverdagen. De 12 genveje bygger på kendt ny forskning og studier såvel som på gamle teorier, psykologiske og evolutionære sat sammen med kendt viden om AI og algoritmer og adfærdsafhængighed, digitale arbejdsgange og fællesskaber.
Tusind dage og tyve tyve
I tyve tyve gik vi fra en mentale overbudsliste, det store tag selv bord, fra forståelsen af at kun drømmen var en begrænsning for, hvor vi fysisk kunne tage hen til en digital overbudsform, der repræsenterer et nyt tagselvbord – et tagselvbord, hvor det er teknologien, der kan plukke, hvad den vil af os.
På flightradar var der stort set ingen fly i luften, tilgengæld var luften tyk af wifi-trafik. Så selv om vi fik indsigt i det vigtigste, kedede os i tusind timer og savnede fysisk kontakt, skete der det, at på stort set alle områder, hvor teknologi er involveret, var 2020 året, hvor der kunne hæftes et argument om, at der skal skrues op for den digitale udvikling, for nu havde vi vundet et forspring.
Vi har vundet to til tre år – eller tusind dage! Men blev vi også tusind tage klogere omkring hvad vi vil med digitaliseringen, hvilke etiske retningslinjer, hvor vi befinder os på en modenhedsskala. Det er ikke første gang i verdenshistorien, at en evig udvikling er sket på få år eller baseret på en kort periode. Vi har en unik mulighed for at sikre, hvordan vi vil indrette os i fremtidens digitalisering.
Foredraget kan tilpasses målgruppen og have sigte mod hjemmearbejde/etik/undervisning/viden og samvær
Klogere sammen
Klogere sammen er et involverende foredrag, der inkluderer nogle af tidens vigtigste tendenser, når det kommer til digitale dilemmaer og kultur.
For bliver vi rent faktisk klogere sammen, når vi sidder digitalt, arbejder digitalt, søger viden digitalt, og bliver industrien klogere sammen ved kun at tale kigge ind i algoritmer, AI og en målsætning om øget digitalisering. Hvad er perspektivet, hvis dem, der pusher på den digitale udvikling udelukkende baserer deres mål på digitale screeninger og ikke vores nærvær og det unikke i, at vi kan mødes og blive klogere sammen.
Foredraget er et perspektiv på den digitale optimering. Hvor vidensbehovet ikke nødvendigvis er realistisk eller omsætligt. Udelukker den massive informationsflow det at kunne omsætte viden til forståelse ?
På foredraget går Lykke Møller Kristensen i dybden med et aktuelt emne, der knytter sig til, hvordan vi agerer klogest i den digitale omstilling som mennesker og samfund. Ud fra tre hovedprincipper:
– viden og perspektiv
– konkrete cases
– gode råd med hjem
tager Lykke dialogen ud af skærmen og ind i det fysiske rum.
Digital håndbog – need to know og nice to know
Det er nice to know, hvordan man kan søge inspiration til geografi-opgaven eller digitale møder på Youtube, men det er need to know, at man indgår i en algoritme for hver søgning eller minut, man bruger på platformen. Det er nice to know, at man kan oprette messenger-grupper i sit team eller som lærer, men det er need to know, at man ikke kan slette sin adfærd, bare skjule den. Det er nice to know hvordan man kan snappe med alle sine venner døgnet rundt, men need to know, hvad antallet af snaps betyder for din fremtid.
Det er nice to know at man kan bruge internettet til alverdens spændende søgninger, men det er need to know, at man optræder som en digital dobbeltgænger, der kan påvirkes og manipuleres af tech-industrien, hvis man vil. Det er også need to know, at der findes digital kriminalitet og hvordan det kan foregå, ligesom det for børn og unge er need to know, at man ikke skal lade sig lokke, true eller friste til at sende et nøgenbillede af sig selv.
Dette foredrag tilpasses målgruppen eller gennemgår de mest gængse faldgruber og misforståelser i den digitale tidsalder med fokus på SoMe, digital adfærd og kultur.
Ny tids habitus – digital adfærd og kultur
Et tendensforedrag om mennesker, sociale medier og den digitale verden. Kan tilpasses målgruppen.
Hvor er vi nu her 12 år efter, at en smartphone blev allemandseje. Og hvor vil vi gerne hen? Hvem er det digitale menneske, på job eller privat, som medarbejder, som forældre? Som barn? Hvilke kommunikative vaner har vi tillagt os og hvorfor? Hvad betyder det, når vi taler om Youtube-generationen, og hvilke nuancer overser vi, når vi taler om hhv digitalt indfødte eller digitale nomader?
Foredraget lægger vægt på, at vi skal forstå for at kunne ændre. Samt at vi skal bryde fordomme og fascinationen ned for at kunne agere og hjælpe os selv og hinanden eller vores børn og unge.
Relevant for skoler, forældre, skoleledere og børn og unge. Indeholdet centrerer sig om børn og unge faktuelle færden og de vigtigste opmærksomhedspunkter – samt ikke mindst afprøvede løsninger. Med udgangspunkt i mine to bøger: “Børn & Sociale medier” (2016) og “Dit digitale barn har brug for en voksen” (Oktober 2018)
Digitaliseringens tveæggede sværd
Mens politikere, EU og industrien mener, at vi skal skrue op for digitaliseringen og virksomheder forsøger at finde det digitale ben at stå på for at svare en mission om, at digitaliseringen skal gøre verden bedre, bliver vi som brugere af digitale platforme i stigende grad udsat for digitale afledninger, individualiserede fællesskaber og hård tone på sociale medier.
Spørgsmålet er, om vi på den ene side kan hylde den digitale udvikling uden at forholde os til den personificerede del af samme på den anden side.
I takt med at den digitale udvikling baseret på algoritmer og AI har brug for data for at optimere, er mennesket blevet til data, og for at det kan lade sig gøre, må mennesket anvende teknologier. Et øget brug af teknologier øger også risikoen for digitale afledninger, ligesom spørgsmålet er, hvor den etiske debat kan deponeres eller bevares, når det kommer til den digitale udvikling.
Foredraget sætter spot på den gode i det dårlige eller det dårlige i det gode og kommer med konkrete eksempler på dilemmaer og overvejelser, man både som individ, organisation og samfund kan gøre sig.
Hvad kom først – AI eller mennesket
Om tidens buzzwords og forklaringen på AI og algoritmer. Hvorfor de store digitale tech-virksomheder er blevet sendt til høring og kritiseres af tidligere ansatte, blandt andet i netflix-dokumentaren ”The Social Dilemma.”
Lykke Møller Kristensen giver et indblik i overvågningskapitalisme og giver eksempler på tiden største kapital – data. Data er lig med brugere, verdens største og rigeste virksomheder lever af os. Hvad det betyder for brugerne, når en algoritme ikke bærer en etisk forudsætning men har udtænkt B, når vi har trykket på A, og hvilke overvejelser kunne man ønske sig, at Zuckerberg skulle have gjort sig, før under og efter den massive udbredelse af den sociale platform, der har haft kolossal betydning for mange menneskers udvikling.
Et foredrag, der ikke kun gennemgår den menneskelige forudsætning ved brug af digitale platforme, men også berører den etiske og det, vi som mennesker er nødt til at vide og overveje, når vi i stigende grad anvender platforme, der lever af os.
AI er pt skabt af mennesker. Men AI skaber også AI og AI skaber nye algoritmer, og hvor går grænsen mellem den afgørende forskel på, at det er den digitale udvikling, der definerer mennesket og så mennesket, der definerer den digitale udvikling.
Medierne som medaktører – og hvorfor de er vigtige
Netflix-chefens konklusion om, at den største konkurrent for Netflix er vor tids opmærksomhed er et meget godt billede på, hvilke udfordringer danske medier står med. Og en vigtig pejlepind på, hvordan vi som brugere skal forstå mediernes præmis.
De sociale medier forstod det først, men hvad kan vi lære af den måde, medierne på den ene måde anvender de sociale medier og den anden måde beskriver og problematiserer dem.
Er de sociale medier misforstået, og hvis mediernes virkelighed har ændret sig – hvad har brugernes så? Hvilken læring burde vi have trukket fra Brexit, Trump og russiske trolle-fabrikker, og hvad betyder det, når DR forstår Youtube som en konkurrent fremfor et fællesskab?
Lykke giver i dette foredrag et oplysende perspektiv på den forståelse, vi alle har af det, vi bruger mest mulig tid på og udfordrer mediernes tilgang i en tid, hvor netop de digitale platforme er mediernes største konkurrent.
Vigtigt fordi vi har brug for de publicistiske medier.
Er der mere kaffe – den impulsive dialog i det digitale arbejdsliv
– velegnet i virksomheder, der har omlagt digitalt
Vi mødes ikke længere impulsivt ved kaffemaskinen – så hvordan sikrer vi den mellemmenneskelige præmis og impulsive dialog? Og hvorfor er den overhovedet vigtig?
Ginsmagning, digitalt lotteri og telefon-gåmøder. Idéer har været mangfoldige under nedlukningen, men hvilke har vundet genklang og hvorfor.
Hvad kan vi lære af de digitale unges mere frie digitale hverdag, og hvilke erfaringer kan vi trække på fra dem, der altid har været digital by heart. Hvordan omregner vi i timer, og hvad er faldgruberne, når det ikke kun handler om at tænde slukke derhjemme.
På det digitale foredrag sætter Lykke Møller Kristensen også spot på, hvad skal vi som organisationer bør være opmærksomme på, for at forandringen ikke betyder en menneskelig metaltræthed – en forandring fra at arbejde hjemme til at bo på arbejdet.
Et digitalt foredrag med konkrete idéer og praktisk how to.
100% af de adspurgte vil anbefale Lykkes foredrag til andre
“Vi var så heldige at have besøg af Lykke i 2 dage, hvor hun lavede oplæg for både børn og forældre. Det var nogle utroligt relevante og nærværende oplæg, der var stillet mod netop den målgruppe, hun holdt for. Det vil sige, at der var 4 forskellige oplæg. Der er ingen tvivl om, at Lykke er en vidensbank indenfor de sociale medier, og hun formår at formidle på en sådan måde, at publikum er tryllebundet og godt kunne høre på hende endnu længere. Den viden man får, bliver formidlet på en sådan måde, at de unge mennesker ikke føler det er en løftet pegefinger, men omsorg. Det at Lykke har mærket nogle af faldgruberne på egen krop, gør oplæggene endnu mere nærværende.”
– Monika Brøst, Børneskolen Bifrost Herning
“Lykke har et meget vigtigt og aktuelt budskab at formidle. Foredraget omhandler et emne, som de færreste er helt opdateret indenfor. Det er både lærerigt, skræmmende og opklarende. I foredraget bliver der “af-digitaliseret”, som Lykke selv kalder det, da hun ikke bruger digitale medier, men i stedet taler direkte til sit publikum. Publikum fik megen ny viden, som de kan bruge i deres daglige arbejde med børn og familier. Det er meget relevant for både faggrupper men også forældre, bedsteforældre og alle andre voksne, der har med børn at gøre. Børn skal ikke være alene i den digitale verden og på de sociale medier. Det er yderst vigtigt at de voksne omkring dem sætter sig ind i denne verden og tilegner sig en viden, så de er klædt på til at vejlede, guide og støtte børnene. Publikum får utroligt meget med hjem i rygsækken!
Lykke er desuden en fantastisk intens og indlevende foredragsholder, der forstår at tryllebinde publikum med sit engagement, nærvær og humor. Man kan sagtens bruge en hel dag med Lykke som foredragsholder!”
– Karin Kjaergaard Christensen, COPENHAGEN, Nestlé Infant Nutrition
“Lykke delte med stor entusiasme ud af sin faglige viden, og satte sig selv og sin familie i spil på en medrivende, interessant og morsom måde – helt uden brug af digitale medier J.
Efterfølgende har vi fået mange positive tilbagemeldinger fra tilhørerne. Vi gik berigede og lidt rystede hjem, mange for at tale med deres børn om sociale medier.
Vi kan varmt anbefale Lykke som foredragsholder!”
Mette Lykke Petersen, Ledelsessekretær, Specialskolen Grennessminde Birkerød
“Lykke Møller Kristensen connectede godt og konstruktivt med både elever og forældre.
I samarbejde med sognets to store skoler indbød Paarup Menighedsråd til et dagsarrangement, hvor Lykke Møller Kristensen først mødtes med eleverne fra 7. og 8. klasse i skoletiden og om aftenen med forældrene. Med sin store indsigt og sine gode kommunikative evner nåede LMK igennem til sine tilhørere med den effekt, at alle blev klogere på emnet, og der blev åbnet for samtale mellem skolebørn og forældre om dette vigtige tema. Både i form og indhold kan et arrangement af den karakter varmt anbefales.”
– Jens Rønn Sørensen, Sognepræst i Paarup
“Kan varmt anbefales at lave projekter sammen med Lykke. Selvom man tror, at man mestrer kommunikation, kan man til sin overraskelse finde en spændende samarbejdspartner, som er i stand vil leve op til dine individuelle krav på den bedste facon”.
– Svetlana Gertsen, Indehaver, 2gether Consult International
“Vi hørte Lykke Møller Kristensens oplæg om sociale medier på Sexekspressens sommerseminar. Det var et spændende foredrag om de sociale mediers udvikling og hvordan de unge bruger det. Hun var ekstremt god til at holde ens opmærksomhed bl.a. ved at inddrage hendes egne personlige oplevelser med de sociale medier til at fremhæve sine pointer. Hun gjorde det fremragende og var en virkelig god formidler. Vi vil klart anbefale at booke Lykke til et foredrag, hvis man vil vide noget om børn og unges digitale adfærd.”
– Frederik Vestergaard Soelberg, Uddannelsesansvarlig
Sexekspressen Aarhus
“(CPH:DOX), har haft stor glæde af at have Lykke Møller Kristensen ude som oplægsholder på et af vores mange faglige arrangementer målrettet ungdomsuddannelser, hvor vi kombinerer dokumentarfilmens visuelle indblik i et emne med uddybende faglige oplæg. Lykke er en af Danmarks førende eksperter i børn og sociale medier, og det var en fornøjelse at se hende udfolde sin viden overfor et ungt publikum, der tydeligt sugede til sig og engageret stillede opfølgende spørgsmål i rammerne af Faaborgs biograf Heliosteatret. Vi er altid på udkig efter eksperter, der ikke kun formår at rumme viden, men også kan formidle til og nå eleverne på ungdomsuddannelser inden for en kort tidsramme på bare 30 minutter. Her skuffede Lykke ikke og hun har derfor vores varmeste anbefalinger som oplægsholder til denne målgruppe. “
–AmalieBrok, Projektleder på UNG:DOX