Hører du også til dem, der ser børn øve med hele kroppen, foran spejlet eller bare sporadisk, mens I taler, de venter på bussen, er i gang med noget andet?

Så står du måske overfor børn, der har deres daglige gang på den sociale app TikTok.

TikTok er en meget populær app, og selv om app´en er meget nyere end Snapchat, så lå den på top ti over de mest populære apps i det forgangne årti. Helt præcist på en 7. plads. Tallet passer perfekt med de tilbagemeldinger, vi får på skoler og i interviews. Mange børn helt ned i 1. klasse har en profil på Tik Tok eller kender til Tik Tok. Men i dag er app´en også populær hos unge over 16 år, der bruger app´en til almindelig tidsfordriv, følger deres idoler eller blot lader sig inspirere af de mange temaer, der også deles via TikTok.

Det har igennem lang tid været brugt i markedsføring at gå på TikTok for større brands og medier.

TikTok er et socialt medie

der i sin oprindelige form giver forslag til, hvordan børn og unge kan danse med specifikke bevægelser til et lille stykke musik, så de ligner popstjernerne. Det er både med kroppen og ansigtsudtrykket. Musikken spiller, børnene danser og optager dermed sig selv. Derefter kan de dele videoen på sin profil og få likes. Man kan også gemme i sit TikTok- arkiv og dermed ikke dele den lille video.

Man skal være 13 år for at have en profil på Tik Tok

Men mange børn er unger 13 år, når de opretter sig. Ofte føler de sig udenfor fællesskabet, hvis de ikke har en profil, hvor de andre har. Det kan derfor være en god idé at tale om det i forældregruppen, uanset hvilken alder, børnene har. Læs mere om forældresamarbejde her:

Du kan læse mere om aldersgrænser og få gode råd til at håndtere regler før 13 års alderen her.

Selvom TikTok i første omgang var et medie, der handler om dans, udtryk og delinger, er der kommet flere features med. Man kan for eksempel bruge filtre og effekter, bruge chats og lade sig inspirere af relaterede links i stil med Youtube, hvor man præsenteres for nye idéer til indhold hver gang. På TikTok hedder denne funktion ”For you” og den præsenterer også netværk, som brugerne kan følge. Det sker automatisk udfra en anbefalelsesalgoritme, som ikke kun tager udgangspunkt i brugernes adfærd men også i deres netværks adfærd.

Det skal du være særligt opmærksom på

TikTok er det, vi kalder et anerkendelsesmedie. Det vil sige, at brugerne kan like og kommentere de delte videoer. De fleste børn kender det allerede fra Youtube, men så snart, de opretter sig på TikTok, får de selv en mulighed for at prøve det at få likes og like hinanden. Likes betyder ofte noget, og en konstruktiv snak om likesDer er desværre mange børn, der oplever, at deres video aldrig bliver liket, og det kan hænge sammen med en kollektiv beslutning om at udelukke en helt fra fællesskabet. Ligesom likes og kommentarer har betydning for

Der er nogle klare udfordringer i forhold til børn og unges sikkerhed. Flere eksperter har allerede advaret om, at TikTok er kinesisk og dermed er data også ude af brugernes hænder. Men derudover er der flere andre opmærksomhedspunkter:

Vær opmærksom på:

1. God tone og den positive oplevelse

Lær dit barn god tone på TikTok. At skrive pænt til andre og ikke lave smileys, der kan misforstås. Ord kan misforstås – mange skriver pæne ting i kommentarfeltet, men små kommentarer som ”jeg kan gøre det bedre end dig”, “du aber efter mig”, ”den sidste var bedre” eller ”du gør det ikke rigtigt!” kan være velment, men modtageren kan blive meget kede af det. Det kan føre til, at børnene skriver tilbage, og så kan det blive en lang negativ tråd.

Den mere direkte form: ”Du er dum” eller ”du er grim” er også udbredt. Det samme er grinesmiley, som – for nogle – betyder, at det er til grin.

2.  Vær en god ven

Snak om, hvordan man er en god ven på sociale medier. Der er desværre mange børn, der oplever, at deres video aldrig bliver liket, og det kan hænge sammen med en kollektiv beslutning om at udelukke en helt fra fællesskabet. Det er svært for børn at sætte ord på, men de ved oftest godt, når de er ofre for den slags. Derfor er det en god idé at lære dit barn, at hvis man følger en anden, så er positiv opmærksomhed udgangspunktet. Eksklusion er ikke.

3.  Lav ikke parodier

Tal om ikke at gøre nar ad andre. Parodier er desværre meget brugt til at mobbe andre. Det er videoer, der lægges op, som åbenlyst skal gøre grin med en anden person. Det kan også være i skolen dagen efter, hvor en gruppe laver en parodi på en video, som en klassekammerat har lagt op. Det kan være sjovt ment, men hvis det er en del af en “samlet pakke,” hvor også manglende likes eller grinesmileys indgår, er det mobning.

4. Privatindstillinger og “venner”

Gennemgå privatindstillingerne med dit barn. De er ikke sat automatisk, og funktionerne er ikke sat op, så børn intuitivt vælger private profiler. Det gøres ved at klikke i øverste højre hjørne på det lille hjul. Derefter under “Settings” og “Private account”. Der er også andre opmærksomhedspunkter, blandt andet funktionen, at det kun er “venner”, der kan skive direkte til dit barn, lokationer og blokeringer. Gennemgå reglerne og tal om, hvad der er godt at være opmærksom på, uanset hvilket medie, man er på. Vær bevidst om, at en åben profil kan betyde, at barnets video når flere mennesker end en privat profil. Det betyder – måske – flere likes, men det betyder også, at brugere, barnet ikke kender, kan følge med.

Det er en god idé at få talt om, hvem man godkender som ven. Reglen om, at det skal være en, man kender i forvejen eller ved, hvem er, kan være rigtig god for de yngste brugere.

5.  Falske profiler

Ikke alle på sociale medier er dem, de giver sig ud for at være. Hvis du ikke kender dem personligt, ved du ikke, om det er en falsk profil. Dem er der mange af på nettet. Lav evt. en regel om, at hvis der kommer en besked fra en ukendt profil, så skal dit barn ikke svare uden at dele det med dig først.

6.  Omtanke, når du deler

Det er en god idé allerede fra starten at lære, at det, man lægger ud på nettet, ikke kan slettes igen. Det kan godt være, du sletter den fra din profil, men når det først er lagt på nettet, har du ikke nødvendigvis kontrollen over den længere. Det er der mange børn, der ikke tænker over.

7.  Vis hensyn når du filmer

Tal om ikke at filme steder eller personer, der ikke har givet ok for det. Venner, der ikke har en profil eller ikke ønsker at blive vist online, skal spørges først.

8.  Idealer og kropsfokusering

Snak om, at TikTok er bare en leg, der skal være sjov. Man behøver ikke være perfekt som stjernerne eller veninden. Uanset om der lægges op til det.

9. Arkivet bør slettes

På TikTok er der en mulighed for blot at filme til eget arkiv, ligesom på Snapchat. Det bruger børn til at prøve sig selv af i de film, der inspireres til. Mange børn har flere hundrede små film liggende af sig selv. Det kan dog være en god idé at slette de film løbende for at beskytte sig selv online. Tal om digital sikkerhed og om, hvor man gemmer sine ting. TikTok er ikke en sikker ekstern harddisk – det er der ingen sociale medier, der kan mønstre.

Få gode råd til en god snak om sociale medier HER og læs HER hvorfor børn og unge gerne vil tale om emnet.

Skrevet af:

Forfatter , journalist og foredragsholder Lykke Møller Kristensen.

Lykke Møller Kristensen er en af Danmarks førende eksperter i digital adfærd og kultur. Hun er forfatter til to bøger om børn og unges adfærd og til mange artikler om generel forståelse og adfærd i en digital verden.

Gennem de seneste år har hun interviewet flere hundrede børn for at afdække, hvordan de oplever livet online.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *