Et blik på flere landsdækkende undersøgelser (denne er aktuel for SoMe-Right) og et kig ind i skoleklasser og vennegrupper viser, at mange børn har profiler på sociale medier allerede fra 10 års alderen. Det kan være sociale medier som Instagram og Snapchat eller på sociale spil som MineCraft og MovieStarPlanet.

Det betyder måske, at aldersgrænsen er en saga blot, at børn og unge opretter sig uden at spørge, eller at vi som forældre giver adgang, før vores børn har den alder de sociale medier kræver.

Der kan være flere årsager til at give sit barn lov til at få en profil, selv om de er under aldersgrænsen. For eksempel at barnet klassekammerater har profiler. Eller at I har besluttet at prøve det af under dialog. Eller at barnet skal have sine informationer fra for eksempel fritidsaktiviteter via en gruppe på et socialt medie.

 

Hvad kan du så bruge aldersgrænserne til?

Når du kender aldersgrænserne, kan du bedre italesætte deres eksistens og anvende dem til at have nogle regler for for eksempel privatindstillinger indtil den lovlige alder. Eller tale om, hvorfor der er aldersgrænse, og hvad I skal være særligt opmærksomme på. Selv om reglerne for aldersgrænsen brydes, er de stadig vigtige at kende og tale om.

Er du i tvivl om de sociale mediers regler for, hvornår dit barn må have en profil, får du her et overblik over aldersgrænsen på de mest populære sociale medier og spil.

Vær opmærksom på, at børn oftest ikke bliver spurgt om at bevise deres alder, når de opretter en profil. Det betyder, at de principelt kan oprette sig med en falsk alder, hvilket mange gør.

 

EU´s persondataforordning og 13 års-reglen

Da EU´s persondataforordning (GDPR) trådte i kraft den 25. maj betød det samtidig en skærpet ensartet regel angående børn for alle sociale- og informationstjenester. I forordningen hed det nemlig, at børn skal være mindst 16 år for at oprette sig på for eksempel sociale tjenester/medier uden forældres tilladelse. Det betyder, at de enkelte medier skal gøre det obligatorisk at forældre skal give deres samtykke til oprettelse, hvis de har en aldersgrænse, der er lavere end de 16 år.

Der står dog også i forordningen, at de enkelte medlemslande kan ændre 16 år til 13 år. Det har den danske regering valgt at gøre sammen med en del andre EU-lande. Det betyder, at alle under 13 år skal have forældres godkendelse eller samtykke for at oprette sig på sociale spil  eller medier.

EU´s persondataforordning har til formål at sikre dine persondata såvel som børn online.

 

Bemærk:

De sociale medier har dog stadig ret til at have aldersgrænser, som de tydeligt skal markere. Men uanset hvilken alder, de vælger, skal danske forældre give samtykke til børn under 13 år.

Her er et overblik over aldersgrænser:

 

Aldersgrænsen på 13 år gælder alle følgende sociale medier:

Facebook

Snapchat

Instagram

Tik-Tok (Tidligere Musical.ly)

Omegle (kræver dog at forældre skal give tilladelse til alle under 18 år)

Yellow (bemærk, at der er regler på denne platform, der betyder, at for eksempel unge på 16-17 år kun må kontakte andre i samme alder. Derfor opretter mange sig med falsk alder. Tal om generel sikkerhed)

Saharah (bemærk, at alle eksperter ikke anbefaler denne app til unge under 17 år, da der er tale om en app, hvor man kan være anonym)

Youtube

 

Aldersgrænse 16 år:

Whats App

 

Sociale spil

I spilverdenen findes der alderssymboler (PEGI) med foruddefinerede alderssymboler på +3 år, +7 år, +12 år, +16 år, + 18 år som er sat ud fra regler som sikkerhed, tone, graden af vold etc.

Alderssymboler ser ud som herunder.

Bemærk, at reglen om godkendelse af børns profiler, hvis de er under 13 år stadig gælder, når det er sociale spil. Også selv om aldersanbefalingen i spillet hedder 12 år.

Hos Roblox er der for eksempel opsat et særligt sikkerhedsfilter til børn under 13 år, selv om aldersanbefalingen er 12 år.

 

Aldersanbefalingen for spillene er:

Fortnite  +12 år

Roblox  + 12 år

MineCraft  + 17 år

MovieStarPlanet 13 år

GTA + 18 år

Counter Strike Global Offensive  + 18 år

En god tommelfingerregel er at oprette profilen sammen med sit barn, så barnet kan se, at der ikke stilles krav om beviser på alder. En god anledning til at tale om, at man derfor ikke kan regne med, at alle, der udgiver sig for at være barn, er barn.

I bogen ”Dit digitale barn har brug for en voksen” (Brug koden ”BARN” hvis du vil have 20% rabat lige nu via linket herunder) kan du finde gode råd til at håndtere alder og digitale medier.


Om forfatteren til indlægget:

Lykke Møller Kristensen driver SoMe-Right.com og er forfatter til to bøger om den digitale verden:

“Dit digitale barn har brug for en voksen” der netop er udkommet på GADS forlag

“Børn og sociale medier – en guide til forældre med børn på sociale medier”

Hun er uddannet journalist og kommunikationsrådgiver og tidligere uddannelseschef for uddannelser i sociale medier og kommunikation. I 2013 indledte hun sit arbejde med at afdække børn og unges adfærd på de digitale platforme og i dag sidder hun i en international sparringsgruppe, der arbejder for at sikre børn og unge online samt at udbrede gode råd til voksne om digital adfærd og kultur. Desuden er en hun en meget brugt foredragsholder og workshopleder.

Du kan se mere om hendes seneste bog og links til forskning og studier HER: