Et blik på flere landsdækkende undersøgelser og et kig ind i skoleklasser og vennegrupper viser, at mange børn har profiler på sociale medier allerede fra 8 års alderen. Det kan være sociale medier som Instagram og Snapchat eller på sociale spil som Minecraft.

Der er dog aldersgrænser for de fleste sociale medier, ligesom der er en overordnet retningslinje for informations-og sociale tjenester fra EU (GDPR), der kan have betydning for kravet om forældres samtykke ved oprettelse af profiler på information-og sociale tjenester.

Hvad vi bruge aldersgrænserne til?

Aldersgrænserne er naturligvis sat for at beskytte børn og unge. Men eftersom aldersgrænserne brydes i stor stil, kan de nærmest virke ligegyldige. Der er dog mange fordele ved aldersgrænserne, og her er et par af dem:

  • Når du som voksen kender aldersgrænserne, kan du bruge dem som indgang til at sætte gode regler for for eksempel privatindstillinger indtil den lovlige alder. Det kan for eksempel være, at I sammen sætter privatindstillingerne og laver en aftale om at eks. Instagram-profilen skal være privat.
  • Hvis barnet er under 13 år og gerne vil have en profil, kan aldersgrænsen være en indgang til at lave rammer for tidsforbrug, placering og netværk.
  • At der overhovedet findes aldersgrænser er et godt emne at tale om. Hvorfor mon der er behov for aldersgrænser, hvad beskytter en aldersgrænse imod, og hvad skal man være særligt opmærksom på.
  • Alder indikerer ikke hvem man er, men hvad man skal eksponeres for. Det, man kan blive eksponeret for på sociale medier og spil er ikke nødvendigvis egnet for børn. Det gælder ikke mindst reklamer og markedsføring, sporing, privatliv og genkendelse på nettet.

Bemærk: hvis du hjælper dit barn med at oprette en profil på et socialt medie eller spil med en forkert alder, så sørg for, at alderen er så tæt på den lovlige alder som muligt. Der gælder særlig beskyttelse af brugere under 18 år uanset medie. Den beskyttelse handler om at beskytte privatindstillinger og sporing samt eksponering for markedsføring. Dvs. at det ikke er ligegyldigt, om alderen fremgår som 25 år eller 13 år. 

Er du i tvivl om de sociale mediers regler for, hvornår dit barn må have en profil, får du her et overblik over aldersgrænsen på de mest populære sociale medier og spil.

Vær opmærksom på, at børn oftest ikke bliver spurgt om at bevise deres alder, når de opretter en profil.

EU´s persondataforordning og 13 års-reglen

Da EU´s persondataforordning (GDPR) trådte i kraft den 25. maj 2018, betød det samtidig en skærpet ensartet regel angående børn for alle sociale- og informationstjenester. I forordningen hed det nemlig, at børn skal være mindst 16 år for at oprette sig på for eksempel sociale tjenester/medier uden forældres tilladelse. Det betyder, at de enkelte medier skal gøre det obligatorisk at forældre skal give deres samtykke til oprettelse, hvis de har en aldersgrænse, der er lavere end de 16 år.

Der står dog også i forordningen, at de enkelte medlemslande kan ændre 16 år til 13 år. Det har den danske regering valgt at gøre sammen med en del andre EU-lande. Det betyder, at alle under 13 år skal have forældres godkendelse eller samtykke for at oprette sig på sociale spil  eller medier. Se mere om reglen HER

EU´s persondataforordning har til formål at sikre dine persondata såvel som børn online.

Bemærk:

De sociale medier har dog stadig ret til at have aldersgrænser, som de tydeligt skal markere. Men uanset hvilken alder, de vælger, skal danske forældre give samtykke til børn under 13 år.

Her er et overblik over aldersgrænser:

Aldersgrænsen på 13 år gælder alle følgende sociale medier:

Facebook

Snapchat

Instagram

Tik-Tok (Tidligere Musical.ly)

Omegle (kræver dog at forældre skal give tilladelse til alle under 18 år) Men der er ingen kontrol.

Saharah (bemærk, at alle eksperter ikke anbefaler denne app til unge under 17 år, da der er tale om en app, hvor man kan være anonym)

Youtube

Aldersgrænse 16 år:

Whats App (udgår snart)

Sociale spil

I spilverdenen findes der alderssymboler (PEGI) med foruddefinerede alderssymboler på +3 år, +7 år, +12 år, +16 år, + 18 år som er sat ud fra regler som sikkerhed, tone, graden af vold etc.

Alderssymboler ser ud som herunder:

Bemærk, at reglen om godkendelse af børns profiler, hvis de er under 13 år stadig gælder, når det er sociale spil. Også selv om aldersanbefalingen i spillet hedder 12 år.

Hos Roblox er der for eksempel opsat et særligt sikkerhedsfilter til børn under 13 år, selv om aldersanbefalingen er 12 år.

Aldersanbefalingen for spillene er:

Fortnite  +12 år

Roblox  + 12 år

MovieStarPlanet anbefaler mellem 8 og 13 år men har omvendt aldersregler, da platformen ikke anbefaler brug for brugere over 18 – for at beskytte børn.

GTA + 18 år

Counter Strike Global Offensive  + 18 år

En god tommelfingerregel er at oprette profilen sammen med sit barn, så barnet kan se, at der ikke stilles krav om beviser på alder. En god anledning til at tale om, at man derfor ikke kan regne med, at alle, der udgiver sig for at være barn, er barn.


Om forfatteren til indlægget:

Lykke Møller Kristensen driver DigiWise og er forfatter til to bøger om den digitale verden:

“Dit digitale barn har brug for en voksen” og “Børn og sociale medier – en guide til forældre med børn på sociale medier”

Hun er uddannet journalist og kommunikationsrådgiver og tidligere uddannelseschef for uddannelser i sociale medier og kommunikation. I 2013 indledte hun sit arbejde med at afdække børn og unges adfærd på de digitale platforme og i dag sidder hun i en international sparringsgruppe, der arbejder for at sikre børn og unge online samt at udbrede gode råd til voksne om digital adfærd og kultur. Desuden er en hun en meget brugt foredragsholder og workshopleder.

Du kan se mere om hendes seneste bog og links til forskning og studier HER: