”Morgen derude”

”Streaks”

”Sweet dreams”

”På vej hjem”

Billeder af ansigter tilføjet de mange Snapchat-filtre, video med forvrænget stemme, emojies og snaps af verden set med mine øjne lige nu. Snapchat er for mange koden til verden og vejen til at vise på stemninger og fysiske rammer.

Det er ofte ganske harmløst at snappe, men der er ting, du som forælder skal være opmærksom på, når det handler om Snapchat. Denne artikel har fokus på sikkerhed, men vil du have et dybere indblik i Snapchat, kan du læse artiklen HER.

Herunder er et par råd til emner, du kan tale med dit barn om – uanset om det er 8 eller 16 år.

Skal alle vide, hvor du er, når du snapper?

Når man snapper, kan andre se, hvor man befinder sig med mindre, man har ændret indstillingen fra start. For eksempel ved ikke at godkende, at Snapchat må få adgang til lokalitet (det kan ændres i telefonens indstillinger).

De fleste børn og unge gav dog tilladelse til, at Snapchat måtte bruge lokalitet, da de oprettede sig, eller hvis de senere downloadede nogle af Snapchats tillægsaps. Hvis tilladelsen er givet, er Snapchatkortet en åben mulighed, som mange børn synes er sjovt at bruge og udforske.

Du kan sammen med dit barn vælge, om det skal være sådan, at:

  • alle venner kan se, hvor dit barn er, når det snapper
  • kun udvalgte venner kan se, hvor dit barn er, når det snapper
  • ingen kan se, hvor dit barn er, når det snapper.

Indstillinger for synlighed på Snapchatkortet kan ændres gennem det lille hjul i øverste højre hjørne på profilen.

  • Se min placering klik herefter på en af nedenstående:

> Usynlighedsindstilling – her kan ingen se, hvor du befinder dig.

> Mine venner – her kan alle venner se, hvor du befinder dig.

> Vælg venner – her har du mulighed for at vælge, hvem der kan se, hvor du befinder dig.

Hvis du slår usynlighedsindstillinger til, kan denne times sådan, at du kun er usynlig 3 timer, 24 timer eller til du slår den fra. Nogle børn bruger denne til at skjule deres placering kortvarigt.

Nogle forældre aftaler med deres børn, at de som de eneste må se, hvor deres børn befinder sig.

Kortet opdateres kun, når Snapchat er åben på telefonen.

Ting forsvinder ikke igen

Selv om mange børn og unge ofte hører, at ting ikke forsvinder fra nettet, når først man har delt dem, så er der stadig mange, der tror, at ting forsvinder fra Snapchat efter de fem eller ti sekunder. Nogle tror, at det eneste, der gemmer et billede, er hvis en anden tager et screenshot af billedet. Snapchat har indført en funktion, så man som afsender får en besked, hvis nogle tager screenshot af det, man har sendt. Men der er mange andre metoder til at gemme noget, man har modtaget via Snapchat. Det er for eksempel meget brugt at tage et billede med en anden telefon eller kontakte andre, der ikke har åbnet et billede og gøre dem opmærksomme på, at de skal have en anden telefon klar. Endelig findes der mange eksempler på, at det har været muligt at downloade ting delt via Snapchat.

Tal om, at alt, hvad man deler kan dukke op igen. Hvis du er forælder til et yngre barn, så lav en sms-test. Lad barnet sende en sms til dig og derefter slette den fra sin telefon. Vis at den stadig er på din telefon. Samme trick kan gøres med mails. Det er en god måde for børn at lære, at ting ikke forsvinder igen, bare fordi man sletter dem fra sin egen telefon.

Deler adgangskoder i forbindelse med Streaks

Snapchat har en populær funktion, hvor man kan samle på “dage”/flamme eller streaks ved at snappe hinanden hver dag. Det foregår 1:1, og det er populært at have mange dage med andre. Nogle børn og unge har op til 500 dage, og det er dage, de værner om. “Dage” fremgår også som en lille flamme ud for de personer, man har “dage” med. Læs mere om trenden HER.

Et vigtigt opmærksomhedspunkt er, at brugerne er så optagede af at bevare antal dage, at de får andre til at passe deres Snapchat-profil, hvis de er på ferie eller ikke kan have deres telefon i kortere eller længere perioder. Det betyder, at der lige nu er mange passwords i omløb. Tal om, at hvis dit barn lader andre passe deres Snapchat-profil, kan det være en meget god idé at have et særligt Snapchat-password, som ikke gælder til alle andre sociale medier og konti. Børn og unge tænker ikke nødvendigvis over det, men der har været mange eksempler på, at adgangskoder bliver lækket og konti hacket. Eller at chats med andre – for eksempel via Messenger – bliver delt til venner, der ikke skulle have set en chat.

Hvem kan hjælpe, hvis det går galt?

Alle kan blokere en person, der sender upassende, chikanerende og ulovligt indhold. Gå ind på profilen og på det lille hjul. Her kan du blokere personen.

Derudover er det desværre lidt svært for børn og unge at gennemskue, hvordan de anmelder en profil eller indhold. Det foregår også via det lille hjul på egen profil og derefter:

>Support

>Contact us

>Vælg årsag

>Uddyb årsag

Da det foregår på engelsk, anbefaler vi, at børn og unge lærer at gå til en voksen med problemer som mobning, ulovlige billeder, utryghed og tvivl.

Og husk at det gælder med alt digitalt, at sikkerheden og indstillinger skal tjekkes løbende og er en god anledning til at tale sammen om emnet engang imellem. Anvend tilgangen: “Hvordan passer du på dig selv på sociale medier?”

Om forfatteren til indlægget:

Lykke Møller Kristensen er stifter af DigiWise.  Hun er uddannet journalist og kommunikationsrådgiver og tidligere uddannelseschef for uddannelser i sociale medier og kommunikation. I 2013 indledte hun sit arbejde med at afdække børn og unges adfærd på de digitale platforme og i dag sidder hun i en international sparringsgruppe, der arbejder for at sikre børn og unge online samt at udbrede gode råd til voksne om digital adfærd og kultur. Desuden er en hun en meget brugt foredragsholder og workshopleder.

Lykke Møller Kristensen er forfatter til to bøger om den digitale verden:

“Dit digitale barn har brug for en voksen” og “Børn og sociale medier – en guide til forældre med børn på sociale medier”.

Du kan se mere om hendes seneste bog og links til forskning og studier HER: