Bliver der også fyret op under snappen flere gange om dagen hjemme hos jer? Fra sengen om morgenen eller aftenen? Er dit barn bange for at miste ”dage” med vennerne på Snapchat? Har du hørt om flammen, eller taler dit barn om ”Streaks”.

Så er du ikke den eneste.

Flere tusinde børn og unge er i gang med at være på et Snapstreak

Snapstreak/flamme/dage

Et Snapstreak betyder kort fortalt, at de skal snappe (med billede) til hinanden hver eneste dag. Jo flere dage, de har snappet i træk, jo længere Snapstreak. Så hvis dit barn har snappet OG modtaget et snap med samme person i mindst tre dage, dukker der en lille flamme op ved siden af personens navn sammen med et tal, der fortæller hvor mange dage, de har snappet hinanden i træk.

Skal holde liv i Snapstreak

Det gælder om at holde liv i flammen og ikke mindst samle dage. Dage tæller ikke, hvis man snapper i grupper. Det skal foregå 1:1, og derfor kan et Snapstreak ikke klares i grupper. Det er selvfølgelig populært at have mange dage, og børn helt ned i 3. klasse har helt op til 178 dage. 178 dage, hvor de har snappet hinanden.

Men rekorden er langt højere. Nogle børn og unge har over 500 dage med hinanden. Dage de værner om. Her er der et par ting, du som forælder kan være opmærksom på:

Sikkerheden – børn og unge deler adgangskoder

Ønsket om så mange dage som muligt betyder nemlig ikke kun en stor opmærksomhed og tid på Snapchat. Det betyder også, at børn og unge er bange for at miste deres Snapstreaks, for eksempel, hvis de skal på lejrskole eller ud at rejse eller af andres årsager ikke har adgang til deres telefon i en eller flere dage.

Løsningen er at få andre til at passe deres Snapchat-profil

For at bevare deres Snapstreaks får de andre til at passe deres profiler ved at give dem adgangskoden. Derfor er det en god idé at tale om at have en særlig adgangskode til Snapchat – en kode der ikke gælder til andre sociale medier, apps eller mailkonti. Sikkerhed og varsomhed i forhold til adgangskoder er vigtigt at lære, og her er en god anledning.

Det tager tid

Tal om tiden til Streaks. Er de nødvendige? Giver de værdi? Er det sjovt? Foregår de med venner, de kender i forvejen? Er der noget på de billeder, som betyder noget?

Ofte sender børn og unge bare et sort billede, hvor der står ”Streaks” eller et billede af en himmel, sko eller sky. Det er der intet galt i, men når de selv skal sætte ord på, fortæller de, at de egentlig ikke gider snappe hver dag men gør det for at holde liv i flammen.

Hvis det ikke er sjovt men mere irriterende og tidskrævende, kan det være en god måde at tale om bevidst brug af sociale medier og apps.

En positiv snak – godnat eller godmorgen

Måske har du selv ”dage” med dit barn? Det kan være en god anledning til at tage den positive dialog omkring Snapstreaks. Tal for eksempel om det sjove godnatbillede, den bedste godmorgen-hilsen eller lav en aftale om, at I kun svarer hinanden (og bevarer antal “dage”), hvis billedet fortjener det. Det kan være en god måde for dig som forælder at lære lidt mere om dit barns vaner, når det kommer til snaps og kravet til billeder.

I øvrigt

Snapchat er et af de mest populære sociale medier og ofte er det snaps, der står bag størstedelen af notifikationer på dit barns telefon. Har dit barn styr på de vigtigste sikkerhedindstillinger?

For eksempel at det er muligt for andre at se, hvor dit barn befinder sig, når han sender et snap?

Og husk at det gælder med alt digitalt, at sikkerheden og indstillinger skal tjekkes løbende og er en god anledning til at tale sammen om emnet engang imellem.

Om forfatteren til indlægget:

Lykke Møller Kristensen er stifter af DigiWise.  Hun er uddannet journalist og kommunikationsrådgiver og tidligere uddannelseschef for uddannelser i sociale medier og kommunikation. I 2013 indledte hun sit arbejde med at afdække børn og unges adfærd på de digitale platforme og i dag sidder hun i en international sparringsgruppe, der arbejder for at sikre børn og unge online samt at udbrede gode råd til voksne om digital adfærd og kultur. Desuden er en hun en meget brugt foredragsholder og workshopleder.

Lykke Møller Kristensen er forfatter til to bøger om den digitale verden:

“Dit digitale barn har brug for en voksen” og “Børn og sociale medier – en guide til forældre med børn på sociale medier”.

Du kan se mere om hendes seneste bog og links til forskning og studier HER: