Det kan være svært som forældre at vide, hvornår og hvordan man skal sætte ind for at hjælpe børn og unge til gode oplevelser på sociale medier. Derfor kan det være en rigtig god idé at huske på, at de har brug for vores gode råd og regler – også selv om de handler om noget, der foregår online.

Den vigtige dialog

Studier viser, at de gerne vil have gode råd af forældre, og det afgørende er at grundlægge en god og løbende dialog om emnet. En af de vigtigste ting er at skabe en god dialog om sociale medier. Så kan snakken udvikle sig undervejs i takt med, at dit barn prøver nye ting af og kan reflektere over oplevelser og valg. Få gode råd til, hvornår du kan tale om de forskellige temaer afhængig af dit barns alder HER.

SoMe-Right har spurgt 76 børn og unge i alderen 8-13 år om, hvordan vi som forældre bedst kan tale om emnet, og svarene har alle samme budskab: ”Vi skal tale mere.”

Her lyder børn og unges egne gode råd:

  • Hav ikke fordomme
  • Tal om sociale medier som du taler om alt andet
  • Spørg gerne
  • Lær mig reglerne
  • Lad os dele vores oplevelser
  • Forstå at det er en del af min verden
  • Hjælp mig til at slukke engang imellem

Fordomme skaber afstand

Det kan være en god idé at huske sig selv på, at den bedste vej til en god dialog ikke kommer af fordomme, og uanset hvor imødekommende vi er som forældre, så vil mange børn opleve, at vi tager afstand imod deres digitale verden. Det er både i forhold til deres tidsforbrug på sociale medier og det, de går op i. For eksempel likes.

Én ting er sikkert: børn holder ikke op med at gå op i likes, bare fordi vi siger, at de skal. Hvis vi derimod har en nysgerrig og åben  dialog med dem om, hvad det er der er sjovt ved at få likes, hvad de så ville gøre for at like, hvem der får mange likes, kan vi bevæge vores børn mere i en samtale end hvis vi kun siger, at de ikke skal gå op det.

De fleste brugere af sociale medier synes, det er rart at få likes, børn og unge er ingen undtagelse.

Mange børn og unge fortæller også, at de oplever, at deres egne forældre også går op i likes, og at det derfor kan virke dobbeltmoralsk, hvis de samtidig har fordomme imod deres børns glæde ved likes.

Gør det til en del af hverdagens samtaler

”Mine forældre taler altid på en anderledes måde, når vi taler om sociale medier.”

Genkender du situationer, hvor du pludselig bliver mere alvorlig eller mere formanende eller usikker, når du skal tale om noget som sociale medier? Børn og unge sætter ofte ord på, at det er som om, vi bliver lidt mere alvorlige eller kun taler om regler og forbud, når vi forsøger at snakke om sociale medier. I virkeligheden vil de gerne vejledes om sociale medier og gøre det til en naturlig del af hverdagens samtale. Spørg for eksempel, hvordan det er gået i skolen, til fodbold og på de sociale medier engang imellem og tag snakken om sociale medier på samme måde, som når du lærer dine børn andre sociale ting. Dermed grundlægger du en naturlig dialog, der kan betyde, at I også kan snakke om svære ting eller spørgsmål, som dukker op undervejs.

Du må gerne spørge

Grænsen for privatliv er svær at greje, når det kommer til livet på sociale medier. Det får mange forældre til slet ikke at spørge om stort og småt. Og selvfølgelig er det svært at blive ved med at spørge, når man mange gange har fået himlende øjne og et lukket svar tilbage, men børn og unge siger selv, at forældre spørger for lidt. Om alt fra, hvordan det går på de sociale medier til at spørge om der er noget, barnet har brug for hjælp til. Eller måske endda spørge helt konkret til noget, forældrene har set i nyhederne.

Lær mig reglerne

Vi synes måske, vi har sagt det mange gange. Ligesom børn og unge efterhånden undervises i digitale spilleregler i skolen. Men alligevel kender børn og unge ikke altid reglerne. Der er mange unge på ungdomsuddannelserne, der stadig ikke ved, hvilke billeder man må dele og hvilke ikke. Det er vigtigt, at dit barn kender reglerne for delinger og for almindelig god tone. Du kan finde regler for delinger HER og gode råd til at passe på sig selv og andre HER.

Lad os dele oplevelserne

Børn og unge vil gerne dele deres online oplevelser med dig. Det kan være alt fra en sjov kattevideo til noget, de har læst på Facebook eller andre steder. Jo flere ting, de får mulighed for at dele med dig, des mere åbenhed er der måske den dag, de har et problem, de har brug for hjælp til. Det kan derfor være en rigtig god idé at bruge tid på at se de ting, de gerne vil dele. Du kan også få gode råd til sjove måde at dele oplevelser på HER. Og husk, at det kan være en god idé at du deler dine oplevelser fra sociale medier med dem engang imellem.

Det er en del af min verden

Det kan være nemmest at tænke, at alt hvad der foregår digitalt kun er noget, der foregår på skærmen. Men for børn og unge – såvel som for de fleste voksne – er det digitale en del af virkeligheden. De sociale medier er en del af deres verden på lige fod med deres fritidsaktiviteter og de sociale dilemmaer, som de oplever ellers. Sociale medier er også med til at sætte en stemning i klassen eller i barnet, hvis det har positive eller negative oplevelser. Derfor er det ikke en verden, de bare kan slukke for. Børn og unge har brug for, at vi som forældre forstår, at den her verden er virkeligheden.

Hjælp mig med at slukke engang imellem

Når børn og unge reagerer kraftigt, hvis vi beder dem lægge telefonen fra sig, er det ofte fordi, de er i gang med at være tilgængelige. Det er mere det, end det er at de ikke vil gå glip af noget. Derfor kan du som forælder hjælpe dit barn ved ikke kun at lave regler for tid uden telefon/skærme og sociale medier. Men også ved at forberede dig barn i god tid, inden du tager skærmen fra dem. De siger selv, at de får ro på, når de har lagt skærmen fra sig på en god måde. En god måde er, at de får tid til at melde fra. Så de kan skrive til kammeraterne, at de ikke må være på længere, eller at deres mor eller far har forbudt dem at være på. Så de kan forberede deres venner på, at de ikke kan svare og dermed ikke være nervøse for, hvad deres venner så bliver sure over.

Giv dem skærmfri tid hver dag

De vil ofte gerne – og selv om du ikke mærker det i situationen – så giver det ro, at det er dig og ikke dem selv, der beslutter det, og at de kan melde det ud på forhånd.

Se flere gode råd om, hvordan du taler om sociale medier med dine børn HER og mere om specifikke emner i forhold til alder HER.

Hvis du vil klædes på med hele pakken, både hvad angår specifikke sociale medier men også de mange temaer som mobning, likes, risikoadfærd og masser af eksempler, kan du lige nu finde bogen: Børn & Sociale Medier til kun kr. 129 incl. fri fragt HER

Og husk at det gælder med alt digitalt, at sikkerheden og indstillinger skal tjekkes løbende og er en god anledning til at tale sammen om emnet engang imellem.

Og et sidste råd fra redaktionen:

Vær et godt eksempel. 

 

Om forfatteren:

Lykke Møller Kristensen har tidligere udgivet bøger om børn og familieliv. Hun er journalist, foredragsholder og rådgiver i sociale medier. Det var hendes egne børns oplevelser, der fik hende til at skrive bogen, der skal hjælpe forældre og lærere til at hjælpe børn og unge til gode oplevelser på sociale medier. Du kan læse endnu mere om børn og sociale medier og gode råd til dig som forælder i bogen: Børn og Sociale Medier.