Huskeregler til sikkert internet

Sociale medier og internettet fylder en stor del af den offentlige debat, ligesom flere skoler arbejder med temaet. Det kan dog stadig være svært at finde rundt i, hvordan man sikrer sit barn bedst muligt, og derfor har vi samlet en lille guide over de grundlæggende råd, du med fordel kan tage fat i sammen med dit barn – baseret på flere hundrede børn og unges erfaringer og oplevelser fra sociale medier.

Børn og unge kaldes “de digitalt indfødte,” og deres færden udvikler sig for hver dag. De bruger de sociale medier på en intens, undersøgende og udforskende måde, og de lærer af hinanden eller lader sig drage af nye muligheder, trends og tilfældigt opståede idéer. Og selv om vi som forældre følger med og har løbende dialog med dem, er der stadig mange, der får oplevelser, som vi gerne så dem foruden. Derfor er det vigtigt, at mange af de følgende råd løbende tages op.

Og vær i øvrigt opmærksom på, at aldersgrænsen for de fleste sociale medier er 13 år. Det er børn nok klar over, da de ikke kan oprettet sig med deres rigtige alder, hvis de er under 13 år. Det kan give anledning til, at man som forældre kan stille større krav om dialog og åbenhed, men uanset om dit barn er 13 eller derunder er nedenstående huskeregler vigtige:

De vigtigste huskeregler

Det kan ikke slettes igen

En af de vigtigste ting at lære sit barn er, at billeder og tekst, man deler på sociale medier ikke kan slettes igen. Man kan måske nok få det til at forsvinde fra sin egen telefon eller computer, men alt hvad man deler, er der potentielt for evigt. Det kan både være fordi andre taget et screenshot eller fordi mediet gemmer alt, men en tommelfingerregel er, at det, der måske forsvinder fra din egen telefon, stadig er derude.

En god øvelse for at vise, hvordan det fungerer:

Send en sms mellem to telefoner. Slet den fra afsenderens telefon og vis dit barn, at den stadig er på modtagerens telefon.

Tal evt om: “Det, du gør i dag, gælder også i morgen.”

Om det er hemmelige beskeder, hårde ord til en anden eller en sjov situation med en nær veninde eller ven, en film eller billeder og nøgenbilleder så er det efterhånden hverdag, at det, der lægges ud på sociale medier, bliver brugt i mange andre sammenhænge.

Bemærk: Snapchats fem sekunders regel betyder kun, at et snap (når man snapper et billede eller en besked) er på modtagerens telefon kort tid, men det kan være gemt på nettet for altid, ligesom modtageren kan tage et screenshot eller billede (ved at bruge en anden telefon til at affotografere).

Man skal spørge om lov først

Man må ikke dele billeder af andre børn uden de har givet lov til det. Det betyder, at børn skal være enige om at lægge billeder op på for eksempel Instagram eller Facebook og også være indforstået med, at billedet overhovedet bliver taget.Tal med dit barn om at gøre det til en vane at spørge om lov først og ikke acceptere, at billeder, der for eksempel tages i situationer, som dit barn ikke bryder sig om, bliver taget og måske delt.

Og vær desuden en god rollemodel når det kommer til deling af billeder af dit barn. Det er forskelligt fra familie til familie, hvordan man forholder sig til det, men børn lærer af forældre, og hvis det er hverdag at der bliver delt billeder uden samtykke, lærer børn, at det er ok.

Der er regler for, hvad man må dele

Mange børn er i tvivl om, hvorvidt man må dele noget fra en andens private profil på for eksempel Facebook eller Instagram eller Snapchat. Det må man ikke. Man må heller ikke dele nøgenbilleder eller billeder med tvivlsomt indhold, for eksempel et billede af en veninde i en situation, hun ville være ked af. Uanset om det er til lukkede chats, mails eller sms eller via sociale medier. Og det gælder også, selv om andre har delt det først.

Det er også blevet udbredt at dele private beskeder, hvor to personer for eksempel har omtalt en tredje person. Ved uenighed kan den tredje person pludselig få til sendt beskederne, som dermed udstiller de to andre eller den ene af dem. Det er også indhold af tvivlsom karakter, som man ikke bare må dele rundt efter, hvilken stemning man er i. Heller ikke selv om man selv har deltaget i chatten.

Hvis børn lærer, at de ikke skal skrive eller dele ting, de ikke ville sige eller gøre offentligt, og dernæst lærer, at de ikke må dele, hvad andre deler – eller skriver i private chats/sms etc – så vil de første skridt til sikring af deres digitale tilværelse være taget.

Regler og rammer om privatindstillinger

For at sikre brugerne bedst muligt, har mange sociale medier lavet privatlivsregler. Du kan hjælpe dit barn med at gennemgå privatindstillingerne sammen med det. Læs mere om de forskellige mediers muligheder for privatindstillinger her.

Men vær også opmærksom på:

Privat/ikke privat

En privat profil betyder, at dit barn skal godkende alle venner eller følgere. Det kan være en god idé for at beskytte dit barn imod folk med tvivlsomme hensigter, men også for at sikre, at dit barns færden ikke kan ses og registreres af alle. Adresse, telefonnumer og andre oplysninger er ofte også svære at få fat i, hvis dit barn har en privat profil.

Børn vil ofte gerne have mange likes, og derfor kan de opleve det som en ulempe at have en privat profil. Tal evt. om, at det ikke kun er barnets likes, det handler om, men hele familiens privatliv, hvis adresser og andre oplysninger kan tilgås af alle.

Hvem er du ven med?

Børn med private profiler kan sagtens have over 500 venner, fordi de alligevel godkender alle, der anmoder om at følge eller være venner. Tal evt. om at du som voksen skal godkende nye venner eller følgere eller hav for eksempel en regel om, at dit barn skal kende eller vide, hvem personen er.

Efterlader du spor?

Børn med private profiler, kan sagtens være meget synlige ude på nettet. Det kan for eksempel være ved at like alle andres opslag, kommentere på andres opslag eller være med i grupper, hvor man er meget aktiv. Mange børn bliver overrasket over, at deres færden er så synlig, og selv om de ikke nødvendigvis skal ændre deres aktivitet, så er det godt for dem at forholde sig til det. Tal også om, hvilke spor, man ikke bør efterlade. For eksempel ikke at skrive, at man ”også skal til Italien i uge 27” eller ”også lige har købt en dyr mac-computer.”

Når andre apps ophæver

Når først børn og unge har fået lov at få en eller flere profiler på sociale medier, er der chance for, at de downloader apps, der på en eller anden måde connecter med det sociale medie. Det kan for eksempelvis være en app, der tilføjer flere muligheder til socialt medie. På Musical.ly kan piger og drenge danse og mime og dele deres små film. Her kan man have en privat profil. Men hvis man downloader en app, der gør, at man for eksempel kan sætte sin film sammen med andre venners film, så ophæver man den gamle privatindstilling. Lav evt. regler for, at dit barn altid skal tale med dig om det, inden han downloader noget.

Giv ikke oplysninger til andre

Nogle børn oplever at få spørgsmål om deres koder passwords, når de spiller spil på tablets. Andre børn er meget gavmilde med at dele oplysningerne til deres venner og veninder. Men det er en god idé at tale om, at man ikke skal dele sine koder og oplysninger med andre end sine forældre. Heller ikke selv om det er til sine bedste venner. Der er masser af eksempler på, at koder er blevet misbrugt.

Tal med en voksen, når

Det kan være en stor hjælp for børn, hvis de meget konkret ved, hvornår de skal tale med en voksen. Lav evt. en regel om, at de skal tale med en voksen, når:

  1. de får en besked med en forespørgsel på et billede eller andet tvivlsomt fra en person, de ikke kender. Det kan man for eksempel få via “Beskedanmodninger” på Facebook eller i indbakken på Instagram, selv om man har en privat profil. Det samme gælder via mange af de apps, der knytter sig til Musical.ly og Snapchat. Eller på sms. “Andet tvivlsomt” kan sagtens være en smigrende besked eller en mere direkte og truede, negativ besked. Rammerne er op til dig, men det er en god indgang til at få talt om det
  2. deres konto er blevet hacket, eller der sker “mærkelige” ting i deres feed og indbakke. Det kan sagtens være vennerne, der bare laver sjov, men det er vigtigt at gå til en voksen, da hacking af profiler kan betyde, at andre stjæler dine billeder eller forulemper andre i dit navn
  3. de oplever, at deres billeder bliver delt, uden deres samtykke, eller hvis deres beskeder er blevet brugt imod dem. Det kan være svært at sige fra overfor venner eller måske ældre kammerater, grupper etc. Derfor er det vigtigt at tale med en voksen
  4. de støder på billeder af andre, som åbenlyst ikke er delt med andres samtykke
  5. de føler sig usikre eller forulempede, mobbet eller ekskluderet
  6. de eller andre bliver direkte truet.

Lær desuden dit barn:

At tage screenshot af noget af ovenstående

At anmelde et opslag/billede etc.

At blokere en person

Dialog og løbende snakke om sociale medier er det, der klæder dine børn bedst på til deres færden. De er måske nok digitalt indfødte, men det handler i sær om teknikken. Det er ikke alle børn, der kan gennemskue konsekvenserne, og det er her, vi forældre kommer på banen.

Og husk at det gælder med alt digitalt, at sikkerheden og indstillinger skal tjekkes løbende og er en god anledning til at tale sammen om emnet engang imellem.