Bipper det jævnligt eller ofte i lommen på din teenager, eller har du et barn, der plager om at få lov til at få en profil på Snapchat, er der et par ting, du bør være opmærksom på.

”Det er så nemt, og jeg kan skrive direkte til en eller flere og tage billeder eller lave noget sjovt grafik.”

”Det fedeste ved Snapchat er, at man kan sende noget, der kun dukker op i kort tid.”

Snapchat er en af de mest populære sociale medier til børn og unge. Her kan de sende billeder – også kaldet ”snaps” til hinanden og ikke mindst lege med de mange grafiske muligheder, der er. De kan samle billederne i små film, som modtagerne kan se i 24 timer.

Selv om Snapchat i første omgang var et billed-medie, hvor man kunne dele billeder, er der med tiden kommet mange muligheder for at skrive eller tegne beskeder hen over billederne, ligesom man kan skrive til hinanden – oftest i små korte statements. Dermed er der mange, der chatter med hinanden over Snapchat – det vidner de mange bip i lommen om.

Der er en aldersgrænse på 13 år, men mange børn og unge er på, før de fylder 13 år, og nogle føler sig udenfor fællesskabet, hvis de ikke kan være med på Snapchat-bølgen. Uanset om dit barn er 13 eller derunder og har en profil på Snapchat, er det en god idé at være med på sidelinjen med en snak eller med rammer om en god færd. Savner du inspiration til en god indgang til dialog om sociale medier, kan du måske få hjælp i denne artikel.

Snapchat bruges til at:

  • dele billeder til en eller flere modtagere. Billederne forsvinder efter få sekunder, men du kan selv indstille antallet af sekunder
  • dele situationsbilleder lige her og nu. For eksempel er der mange unge, der sender et billede, når de er på vej. Eller når de oplever noget sjovt, hvor de ville ønske at andre også var der
  • chatte med hinanden
  • optage og sende små film live
  • lege med grafikken og billederne. Snapchat har et væld af sjove gimicks, så du kan lave sjove udtryk, udseende og tegninger
  • følge brands eller personligheder, der har profiler på Snapchat. Og skrive direkte til dem som svar på et snap. Fordelen ved Snapchat i forhold til andre sociale medier er, at alle andre følgere ikke kan se, hvad du skriver direkte til den, man følger
  • være sammen en til en på sociale medier.

Det skal du være særligt opmærksom på:

Da Snapchat kom frem i 2011, var det i første omgang som et medie, hvor du kan dele billeder, der hurtigt forsvinder igen. Det er stadig en del af mange børn og unges opfattelse, at billederne ”bare” forsvinder igen…

Leg bliver til alvor – billeder forsvinder ikke igen

Det er dog vigtigt at tale med dit barn om, at alt, hvad du deler, potentielt er der for evigt. Der er mange eksempler på, at netop tendensen med at sende nøgenbilleder eller andre afslørende billeder stammer fra den fejlantagelse, at billeder forsvinder igen på Snapchat. Modtageren kan tage screenshots eller tage et billede af billedet med en anden telefon (en metode, der har vundet frem, efter at det nu er indført, at afsenderen kan se, hvis modtageren tager et screenshot). Der har løbende været apps, der gemmer billeder, du sender, uden at du bliver gjort opmærksom på det. Når først billedet er sendt, er legen for mange piger blevet til alvor.

Det samme gælder, når der sendes beskeder.

Privatindstillinger

Der er som sådan ikke mulighed for løbende at ændre privatindstillinger, som der er på Facebook, Instagram og TikTok. Du opretter din profil ved at oplyse email og telefonnummer, og hvis du giver Snapchat adgang til at finde dine venner via dine gemte telefonnumre, har du allerede de første kontakter. Du kan nu vælge, hvem der må sende dig snaps.

Du sikrer dig ved selv at bestemme, hvem du sender til og ved at klikke muligheden for at alle må sende dig snaps fra. Mange børn og unge er blevet kontaktet af folk de ikke kender via Snapchat, og hvis de ikke har bestemt, hvem der må sende dem snaps og samtidig har angivet, hvad de hedder på Snapchat andre steder, er der mulighed for, at eksempelvis krænkere kan sende billeder og beskeder direkte til dit barn.

Mobning og hårde beskeder

Det sker ikke så ofte på Snapchat, at der er store personlige angreb og grupper imod en person, men nogle børn tror, at de kan skrive grimt, uden at det bliver opdaget, fordi beskederne forsvinder igen. Derfor oplever nogle børn og unge, at de får hårde beskeder direkte på Snapchat – det er ubehageligt, fordi det er så direkte kommunikation.

Følgeapps og andre medier – hurtighed er nøgleordet

Mange nye sociale medier, der løbende bliver populære har en funktion, hvor de connecter med Snapchat. Det får mange børn og unge til at downloade og installere dem, fordi de tror, de hænger sammen med Snapchat. De hører om de andre medier gennem deres venner og eller forslag via Snapchat. Derfor er det en god idé at tale med dit barn om, at selv det har fået lov til at bruge Snapchat, så skal de stadig spørge, før de åbner andre apps eller sociale medier. 

Tidsrøver

”Jeg føler, at jeg bliver stresset, når min telefon bipper hele tiden. Men jeg kan ikke lide ikke at svare.”

Når telefonen bipper i lommen flere hundrede gange om dagen, er det ofte på grund af Snapchat. Forestil dig, at børn sender et snap til tyve venner og alle tyve venner svarer indenfor tyve sekunder. Så kan man hurtigt forestille sig, at 200-300 bips om dagen er normalt.

Opfattelsen af, at det kun tager et sekund at sende og modtage via Snapchat betyder, at børn og unge bruger mange sekunder, minutter og timer i løbet af en uge.

Tal evt. om tid og frekvens og behovet for hurtigt svar/anerkendelse.

Dialog og forståelse?

Sociale medier repræsenterer mange dilemmaer for forældre og skoler. Der er delte meninger om aldersgrænser og regler og rammer. Erfaring viser, at uanset hvornår børn får en profil på et eller flere sociale medier, er det vigtigt med forældre på sidelinjen. Dialog og forståelse og løbende snakke om oplevelser på sociale medier gør børn stærkere og åbner for muligheden for at komme til en voksen, hvis barnet bliver utryg eller ked af det. Interviews med over 300 børn bekræfter, at de børn, der taler med forældre om sociale medier og hverdagen der, står stærkere og er mere bevidste om egen og andres adfærd.

Om forfatteren til indlægget:

Lykke Møller Kristensen er stifter af DigiWise.  Hun er uddannet journalist og kommunikationsrådgiver og tidligere uddannelseschef for uddannelser i sociale medier og kommunikation. I 2013 indledte hun sit arbejde med at afdække børn og unges adfærd på de digitale platforme og i dag sidder hun i en international sparringsgruppe, der arbejder for at sikre børn og unge online samt at udbrede gode råd til voksne om digital adfærd og kultur. Desuden er en hun en meget brugt foredragsholder og workshopleder.

Lykke Møller Kristensen er forfatter til to bøger om den digitale verden:

“Dit digitale barn har brug for en voksen” og “Børn og sociale medier – en guide til forældre med børn på sociale medier”.

Du kan se mere om hendes seneste bog og links til forskning og studier HER: