Tre gode indgange til sociale medier

Du kender det måske. Dit barn spiller spil med andre på nettet eller er så småt begyndt på sociale medier, og det kan være lidt svært at vide, hvor meget og hvor lidt, du skal involvere dig eller hvilke rammer, du skal opsætte. Der er nok at advare imod (mobning, delinger, adfærd), men det kunne også være rart at mødes om de sociale medier på en lidt mindre alvorlig måde.

De børn, der taler med deres forældre eller reflekterer med deres forældre, er bedre rustede til at klare dårlige oplevelser, og en god måde at gøre det på, er ved at finde sjove ting at lave sammen på sociale medier.

 

Find idolet

Hvis dit barn er på Instagram, Facebook, Snapchat, kan det være sjovt at prøve at lede efter idoler eller interesser, som barnet har. På Muscial.ly er det mest YouTube-stjernerne, der har en profil, hvis overhovedet.

Det er en god måde at være fælles om sociale medier på. Brug søgefelterne i Instagram (den lille forstørrelsesglas nederst i app’en) og Facebook ( feltet øverst). På Instagram kan man både søge efter personer og hashtags, og allerede, når man åbner søgefeltet, kommer der mange forslag op, der matcher dem, du følger i forvejen. Brug tid på at kigge sammen og se, om der er noget, der matcher interesserne.

Mange børn og unge elsker at finde deres interesser og blive inspireret af andre, der har samme interesse, så giv jer god tid og snak evt om de opslag, der er lagt op, hvis I sammen finder en interesse.

Øvelsen giver også anledning til at tage om officielle og falske sider. Eksempelvis har Justin Bieber mange fansider, tal evt. om at finde den side, der er den officielle. Øvelsen er, at børn selv lærer at skelne mellem de mange kopier, der findes på nettet.

Hvem ved mest?

En god måde at lære om regler og privatindstillinger på er at lege: Hvem ved mest, hvor i viser hinanden de steder, de eventuelle funktioner findes. Brug spørgsmålene herunder og tjek svarene nederst på siden:

1. Hvor kan man indstille sine privatindstillinger?

2. Kan man selv bestemme, hvordan ens væg ser ud på Facebook, for folk, der besøger den uden at være ven?

3. Hvor meget ser folk, der ikke kender dig?

4. Kan man tagge dig, hvis du har en privat profil?

5. Kan du blive kontaktet, selv om du har en privat profil?

6. Hvor gammel skal man være for at have en profil på Facebook, Instagram, Snapchat, Musical.ly

7. Hvor anmelder du upassende indhold?

 

Dagens sjoveste/vigtigste video

Giv hinanden et par minutter til at finde et sjovt eller interessant indslag på sociale medier. Sæt en ramme for, hvad det skal være. Måske en ramme, der hedder:

Dagens sjoveste

Dagens vigtigste

Noget jeg har tænkt over

Kan det virkelig passe

Eller noget helt andet, der passer lige til jer.

Mange børn elsker denne øvelse, fordi det skaber glæde og fællesskab og interesse for det, børnene bruger tid på. De vil opleve, at deres interesse for sociale medier ikke er en dårlig ting, så længe, I kan være fælles om det.

 

Svarene fra “Hvem ved mest”:

1. Hvor kan man indstille sine privatindstillinger? Se indlægget her

2. Kan man selv bestemme, hvordan ens væg ser ud på Facebook, for folk, der besøger den uden at være ven? (Svaret finder du her – sammen med mange andre gode svar)

3. Hvor meget ser folk, der ikke kender dig? (De ser din lille præsentation på Instagram og på Facebook handler det om de valg, du træffer for privatindstillinger).

4. Kan man tagge dig, hvis du har en privat profil? (Du kan ikke blive tagget på Facebook, men på Instagram er det muligt at tagge dig, selv om du har en privat profil).

5. Kan du blive kontaktet, selv om du har en privat profil? (På Snapchat bestemmer du selv, om du skal godkende billeder, om du skal godkende dem, der kan sende dig billeder og beskeder, og du kan vælge at have en profil, hvor kun dine udvalgte venner kan sende dig noget. På Facebook skal du godkende beskeder fra folk, du ikke er ven med i Beskedanmodninger og på Instagram kan du godt modtage beskeder fra folk, du ikke kender).

6. Hvor gammel skal man være for at have en profil på Facebook, Instagram, Snapchat, Musical.ly (13 år på de tre første og 12 på Musical.ly).

7. Hvor anmelder du upassende indhold? (Direkte på indholdet/opslaget).